Anthony S. Karen
Φλας στην δράση της Κου Κλουξ Κλαν
Βρέθηκε ανάμεσα στα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, προσπάθησε να αποτυπώσει με τον φακό του τη δράση τους και φανέρωσε απόκρυφες πτυχές της σαρακονταετούς παρουσίας της οργάνωσης.
Η αρχική επιθυμία του Αμερικανού φωτορεπόρτερ Anthony Karen ήταν να ασχοληθεί με την ταξιδιωτική φωτογραφία όμως η επίσκεψή του στην Αϊτή τη δεκαετία του ’90 και στον Παναμά για το Jungle Warfare με τους Πεζοναύτες τού όξυνε το ενδιαφέρον για το φωτορεπορτάζ. Με το φακό του έχει καταγράψει ως τώρα στιγμές απερίγραπτου ανθρώπινου πόνου κάτι που ομολογεί πως τον αποστασιοποίησε από ανθρώπους που τους απασχολούν πράγματα ασήμαντα.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης ο Anthony Karen αναγνωρίζει ως βασικό του χαρακτηριστικό την εκάστοτε σχέση που χτίζει ανάμεσα στο θέμα και την καθημερινότητα. Αυτό κατάφερε και στην περίπτωση της Κου Κλουξ Κλαν, αυτό θεωρεί και «φωτορεπορτάζ», την εμπειρία της πρόσβασης στον προσωπικό χώρο κάποιου ανθρώπου και τη δυνατότητα να φωτογραφίζει τη ζωή του.
«Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν και είναι να υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για τη δράση της ΚΚΚ. Θεώρησα πως το να ασχοληθώ με ένα αμφιλεγόμενο θέμα για το οποίο υπήρχε από περιορισμένη έως μηδαμινή γνώση και βρίσκεται στην επικαιρότητα για περίπου 40 χρόνια θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για πολλές ακόμη ιστορίες».
Τον ρωτάμε πως δέχτηκε ο κόσμος τη δουλειά του πάνω στην ΚΚΚ: «Η ανταπόκρισή ήταν πραγματικά τεράστια κι εγώ δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο» απαντά. Δεν έλειψαν και οι αρνητικές αντιδράσεις καθώς πολλοί έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ρατσιστή ή ακόμα και υπερβολικά αφελή που απεικόνιζε την Κλαν με τρόπο ουδέτερο και αποστασιοποιημένο.
Ο κίνδυνος του συμβιβασμού με τα τετριμμένα θέματα της καθημερινότητας είναι από τους μεγαλύτερους φόβους του Anthony Karen· όπως και η επικράτηση του θυμικού: «αν είμαι θυμωμένος ή βρίσκομαι σε υπερβολική συναισθηματική φόρτιση, προτιμώ να αφήνω τη φωτογραφική μου μηχανή στην άκρη» δηλώνει χαρακτηριστικά.