Fatana Hassanzada
Θέλουμε οι γυναίκες του Αφγανιστάν να πιστέψουν στον εαυτό τους
Η εκδότρια του πρώτου περιοδικού μόδας και lifestyle του Αφγανιστάν, μιλά στο Pragmatikotita


Μπορεί ένα περιοδικό lifestyle να γίνει σύμβολο μιας ουσιαστικής επανάστασης; Έχοντας ήδη αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από τον διεθνή Τύπο, η Fatana Hassanzada και το περιοδικό Gellara γίνονται το καλύτερο παράδειγμα μιας επανάστασης που φαινομενικά ξεκινά από κάτι μικρό -όπως ιδέες για το τι φοράς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης- το πιο σημαντικό όμως, είναι το πού καταλήγει: στην ελευθερία. Εσύ επιλέγεις τι θα διαβάσεις ή το πώς θα ντυθείς. Λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου τεύχους, η Fatana Hassanzada εκδότρια και αρχισυντάκτρια του Gellara, του πρώτου περιοδικού μόδας και lifestyle στο Αφγανιστάν, παραχωρεί την πρώτη της αποκλειστική συνέντευξη στην Ελλάδα στο Pragmatikotita.gr.
«Μετά από σχεδόν 17 χρόνια πολέμου και συγκρούσεων, οι Αφγανές ξεκινούν δειλά δειλά να αφιερώνουν χρόνο στην εμφάνισή τους. Με τους Ταλιμπάν και την παρουσία ξένων στρατευμάτων, είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ αυστηρό dress code κυρίως από την κοινωνία και όχι επειδή προβλέπεται από κανονισμούς», όπως σημειώνει η Fatana.
Η 24χρονη ιδρύτρια του περιοδικού έχει κάνει σπουδές πάνω στη Διοίκηση, έχει εργαστεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ενώ γράφει και διηγήματα. «Η ιδέα του "Gellara" γεννήθηκε όταν διαπίστωσα ότι όλα τα Μέσα του Αφγανιστάν επικεντρώνονται μόνο στην αρνητική εικόνα της ζωής του γυναικείου πληθυσμού» αναφέρει και συνεχίζει: «Η θέση για ένα περιοδικό σαν το Gellara ήταν κενή και νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχεις ένα τέτοιο περιοδικό που διαδραματίζει έναν διαφορετικό ρόλο για την βελτίωση της ζωής των γυναικών στο Αφγανιστάν» σχολιάζει η ίδια και τονίζει πως διεθνή έντυπα όπως η Vogue και το Allure αποτέλεσαν την βάση για την έκδοση του Gellara. Η ίδια ωστόσο δεν διστάζει να αποκαλύψει και τα δικά της πρότυπα, την Oriana Fallaci και την Virginia Woolf.
Ποιος είναι όμως ο σκοπός ενός τέτοιου περιοδικού; «Η δουλειά μας είναι διαφορετική και πραγματικά έλειπε από την κοινωνία μας, μια κοινωνία που πρέπει να καταρρίψει τις τυποποιημένες ιδέες για τις γυναίκες. Ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν συνήθισει την αρνητική εικόνα τους. Θέλουμε να πιστέψουν στον εαυτό τους, την ομορφιά τους και να φροντίζουν για την υγεία τους» υποστηρίζει με πάθος. «Εκείνο που με ενδιαφέρει και παλεύω γι'αυτό, είναι να δημιουργήσω έναν διάλογο μεταξύ των γυναικών. Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν μιλούν πολύ, πόσο μάλλον για τις εμπειρίες που βιώνουν, καλές ή κακές. Στην πραγματικότητα, τις λογοκρίνουν. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε την δυνατότητα στις γυναίκες να μιλάνε για όλα τα θέματα που τις αφορούν, αλλά ανέκαθεν τα θεωρούσαν ταμπού. Παράλληλα να τις ενημερώνουμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο ώστε να επιλέξουν εκείνες τον τρόπο ζωής τους».
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Fatana μιλά για το κομμάτι της μόδας και της ομορφιάς και γιατί έχει -κατά κάποιο τρόπο- επικεντρωθεί σε αυτό. «Δίνουμε έμφαση στη μόδα και την ομορφιά γιατί έπειτα από δεκαετίες πολέμου, οι γυναίκες του Αφγανιστάν απέκτησαν ξανά ενδιαφέρον για το make up και τον σύγχρονο τρόπο ζωής». Το "ξανά" που χρησιμοποιεί η Fatana δεν είναι καθόλου τυχαίο και με αυτή την αφορμή διηγείται μια χρονική περίοδο της χώρας της που δεν είναι και τόσο γνωστή στην Ελλάδα: τη χρυσή εποχή του Αφγανιστάν.
Από το 1930 μέχρι και το 1970, η Καμπούλ είχε χαρακτηριστεί ως «το Παρίσι της κεντρικής Ασίας». «Η θητεία των Dawood Khan και Mohammad Najibullah ήταν η καλύτερη περίοδος. Δεν υπήρχε κοινωνική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, είχαν τα ίδια δικαιώματα και συμμετείχαν μαζί σε κοινωνικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση δεν επέβαλε στις γυναίκες τι θα φορέσουν και πώς. Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της Καμπούλ, οι άνθρωποι πήγαιναν σε συναυλίες και κινηματογραφικές αίθουσες ενώ για τους νέους υπήρχαν νυχτερινά κέντρα για να χορεύουν» θυμάται και όταν την ρωτώ αν έχει ακούσει κάποια ιστορία από τους παππούδες της ή τους γονείς της για τότε, μου απαντά πως «από τις αναμνήσεις και τις ιστορίες εκείνων των ημερών της Καμπούλ θυμούνται το ζεστό πράσινο τσάι που είχε γεύση συμπάθειας και καλοσύνης, ενώ δεν διστάζει να εξομολογηθεί πως εκείνο το Αφγανιστάν προσπαθεί να αναβιώσει. «Ίσως τώρα γίνεται κατανοητό γιατί οι εξτρεμιστές φοβούνται τόσο ένα γυναικείο περιοδικό. Εξαιτίας των απειλών και του κινδύνου που υπάρχει για την συντακτική ομάδα, δεν αναγράφεται η διεύθυνση του περιοδικού ενώ οι αρθρογράφοι πρέπει να προσέχουν όταν περπατάνε στην πόλη. Οι δυσκολίες δεν μπορούν να μας σταματήσουν, και θα συνεχίσουμε» τονίζει η Fatana.
Το μέλλον διαγράφεται ήδη πιο αισιοδόξο. «Για το πρώτο τεύχος του περιοδικού τυπώσαμε 2.000 αντίτυπα, για το δεύτερο τεύχος θα τυπώσουμε 5.000 και ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να φτάσουμε στα 20.000 τευχη, φιλοδοξούμε μάλιστα να στέλνουμε τεύχη του Gellara σε περισσότερες επαρχίες του Αφγανιστάν».
Gellara Magazine (@gellaramagazin) | Twitter
The latest Tweets from Gellara Magazine (@gellaramagazin). Afghanistan's First Lifestyle and Fashion Magazine. Afghanistan
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Όσα ξέρει ο λαγός...
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Μυθικές φιγούρες και υπαρκτά πρόσωπα ζωντανεύουν στα stencil του Ιταλού street artist Blub
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Ο "Ζαμπονοκόπτης" βγάζει στη φόρα κάτι από τα άδυτα των σούπερ μάρκετ
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Crisp, ο "Darth Vader" της Κολομβιανής street art
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού