Βύρωνας Θεοδωρόπουλος
Βύρωνας Θεοδωρόπουλος: «Υπάρχουν θέματα που θέλω διαρκώς να επανέρχομαι όπως η ζωή στην πόλη, η αφόδευση και το πένθος»


Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τα πρώτα του βήματα - σε έναν διαγωνισμό open mic το 2011, ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος δηλώνει πως δεν γνωρίζει γιατί ο κόσμος τον θεωρεί αστείο. «Θέλω να πιστεύω ότι τους αρέσει η θεματολογία των αστείων μου και ίσως τους διασκεδάζει η ταχυλογία μου» σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Pragmatikotita.gr.
«Όταν ξεκίνησα οι αγαπημένοι μου κωμικοί ήταν οι George Carlin, Richard Pryor, Doug Stanhope, Dara Ó Briain, Patrice O'Neal, Robin Williams, Jeremy Hotz, Bernie Mac και πολλοί άλλοι. Αμφιβάλλω ότι πράγματι με επηρέασαν στο γράψιμο ή το παίξιμο αλλά τα special τους τα παρακολουθούσα ξανά και ξανά, μάθαινα απ' έξω αρκετά σημεία τους. Από τότε έχουν προστεθεί αρκετοί στη λίστα όπως η Sara Silverman, o Jerrod Carmichael, ο Frankie Boyle και πολλοί άλλοι» απαντά σχετικά με τα ερεθίσματα και τα πρότυπα που τον έφεραν κοντά στον κόσμο του stand up comedy.
Εκείνο που φαίνεται να γνωρίζει καλά είναι το πόσο σημαντική είναι η εμπειρία που αποκτάς πάνω στη σκήνη. Κάτι που ο ταλαντούχος κωμικός παρομοιάζει με «παιχνίδι platform, στο όποιο κερδίζεις πόντους εμπειρίας και ξεκλειδώνεις πίστες στο δικό σου χρόνο» και στη συνέχεια εξηγεί πως στο stand up comedy όπως και σε κάθε άλλη δουλειά η εμπειρία λειτουργεί σωρευτικά και είναι ένας προσωπικός δρόμος. «Τα πράγματα που μαθαίνονται με 100 παραστάσεις μαθαίνονται μόνο με αυτές τις 100 παραστάσεις και δεν είναι τα ίδια, ούτε μαθαίνονται με την ίδια σειρά που θα τα μάθει κάποιος άλλος» τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις πρώτες παραστάσεις επιτάχυνε τον ρυθμό του ώστε να κρατάει το κοινό σε εγρήγορση και να καλύπτει άλλες αδυναμίες του κειμένου ή του performance ενώ παράλληλα έμαθε με τον καιρό να γράφει πιο καθαρά και κατανοητά αστεία.
Αν και μαθηματικός (στο μακρινό παρελθόν), το αστείο που τον εδραίωσε στον χάρτη του ελληνικού stand up comedy δεν αφορούσε κάποια εξίσωση, αλλά ένα λεωφορείο. Το 140. Πιθανότατα έχεις ακούσει το αστείο αλλά σε αντίθετη περίπτωση μπορείς να το δεις στο παρακάτω βίντεο (01:40) καθώς η μεταφορά του στο γραπτό λόγο θα το αδικούσε. Εκείνο που μας αποκάλυψε ο Βύρωνας είναι το παρασκήνιο της πιο αμφιλεγόμενης διαδρομής (θα καταλάβεις γιατί). «Ήθελα να κάνω ένα κείμενο για τα λεωφορεία και μέσα από συζητήσεις με τον πολύ καλό μου φίλο Στέλιο Προβή, καταλήξαμε ότι το 140 είναι αρκετά παράξενο λεωφορείο και μάλλον ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος για κωμωδία. Κρατούσα σημειώσεις και παρατηρήσεις για πολύ καιρό, τσέκαρα αναλυτικά τη διαδρομή και προέκυψε το κείμενο» σχολιάζει.
Για τον Θεοδωρόπουλο, σε μια κωμική παράσταση σημαντικό ρόλο έχει η θεματολογία. «Βρίσκω ότι υπάρχουν θέματα που θέλω διαρκώς να επανέρχομαι όπως η ζωή στην πόλη, η αφόδευση και το πένθος. Δεν έχω κόκκινες γραμμές ούτε θέματα taboo. Οποιαδήποτε ιδέα προκύψει και τη θεωρώ γόνιμη, θα προσπαθήσω να βρω τρόπο να την κάνω να δουλέψει ανεξάρτητα με τη θεματολογία» διευκρινίζει και συνεχίζει λέγοντας «αποφεύγω όσο μπορώ να κάνω αστεία για διαφορές αντρών και γυναικών και γενικώς αστεία που διαχωρίζουν αυστηρά τα δύο φύλα ή που αναπαράγουν στερεότυπα χωρίς να προσφέρουν κάτι».
Έχοντας λοιπόν στη διάθεση μας τον Βύρωνα, που συγκαταλέγεται δίκαια στους κορυφαίους του είδους, δεν μπορώ παρά να τον ρωτήσω ποια είναι η γνώμη του για το stand up comedy στη χώρα μας.
«Το stand up comedy στην Ελλάδα έχει ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί ως μία mainstream μορφή διασκέδασης / τέχνης. Υπάρχουν χώροι διαθέσιμοι να φιλοξενήσουν παραστάσεις, εκπαιδευμένο κοινό που έχει διάθεση να παρακολουθήσει, πλατφόρμες επικοινωνίας και παρουσίασης του υλικού και όλο και περισσότεροι νέοι κωμικοί εισέρχονται στο χώρο. Αυτό που χρειάζεται είναι εμείς οι κωμικοί να δουλεύουμε σωστά και συνεχώς» υποστηρίζει. Φυσικά στη συνέχεια, προκύπτει το κεφάλαιο αγαπημένοι Έλληνες stand up comedians για τους οποίους αναφέρει πως ποτέ δε νιώθει ότι έχει τη σωστή απόσταση για να είναι καθαρά θεατής ή να έχει αγαπημένους κ.λπ. και πως ανάλογα με την περίοδο, τα κείμενα, τη φόρμα και τις επιλογές τους όλοι έχουν πράγματα που θαυμάζει. «Πάντως έπαιξα με τον Θανάση (Cain) Σαμαρά τον Οκτώβριο μαζί σε μία παράσταση μετά από πάρα πολύ καιρό και ακούγοντας το σετ του πραγματικά διπλώθηκα στα γέλια» θυμάται.
Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης, ζητήσαμε από τον Βύρωνα να μας πει ποια κωμική ταινία ή σειρά θεωρεί ως την πιο υπερεκτιμημένη. Με ειλικρίνεια απαντά πως δεν έχει εικόνα του τι εκτιμάει ο κόσμος πολύ κάτι που εκείνος δε θεωρεί τόσο καλό. «Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η σειρά «Τhe wire» είναι ό,τι καλύτερο έχει γυριστεί ποτέ για το μέσο που λέγεται τηλεόραση και εκτός από όλες τις άλλες αρετές του έχει άφθονο χιούμορ» αντιπροτείνει. Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια, ο ίδιος μας προτείνει να τον παρακολουθήσουμε στο Athens comedy Festival τον Μάιο όπου θα παρουσιάσει καινούργιο υλικό.
Φωτογραφίες: ©Δημήτρης Πούπαλος (από το facebook του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου)
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Όσα ξέρει ο λαγός...
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Μυθικές φιγούρες και υπαρκτά πρόσωπα ζωντανεύουν στα stencil του Ιταλού street artist Blub
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Ο "Ζαμπονοκόπτης" βγάζει στη φόρα κάτι από τα άδυτα των σούπερ μάρκετ
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Crisp, ο "Darth Vader" της Κολομβιανής street art
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού