Maja Daniels
Η Maja Daniels φωτογράφισε καθημερινές στιγμές στην πτέρυγα του Αλτσχάιμερ ενός γηροκομείου
Στο πρώτο της φωτογραφικό project, η Maja Daniels έστρεψε την κάμερα της στην πτέρυγα του Αλτσχάιμερ ενός γηριατρικού ιδρύματος στη Σουηδία. Με τον φακό της καταγράφει τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα εξειδικευμένα ινστιτούτα αλλά και την σκληρή πραγματικότητα του να σε προδίδει το σώμα σου.
«Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να λέω αλήθειες ή να καθοδηγήσω κάποιον στο τι να αποφασίσει σχετικά με μια θεωρία ή ένα γεγονός» εξηγεί από την αρχή η Σουηδή φωτογράφος και συνεχίζει λέγοντας πως «η φωτογραφία ανοίγει κοινωνιολογικά θέματα σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό και επιτρέπει μια ενδιαφέρουσα ένταση ανάμεσα σε εμένα (τον θεατή) και στον κόσμο του οποίου είμαστε μέρος, καθώς και με τις έννοιες της πραγματικότητας και της φαντασίας». Αξιοποιώντας τις σπουδές της στην κοινωνιολογία, η Maja έχει επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα που αφορούν το σώμα, τον εαυτό και την ταυτότητα. «Η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς κατανοούμε και βλέπουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους και πώς διαπραγματευόμαστε τις δικές μας ταυτότητες» σημειώνει και προσθέτει πως οι πολίτες του δυτικού κόσμου δεν φαίνονται να είναι σε θέση να δεχτούν τη γήρανση και τη θνησιμότητα που, ακόμη και σήμερα, θεωρούνται μεγάλα ταμπού και όπως εξηγεί «Η ίδια φιλοδοξεί να ανοίξει ένα διάλογο γύρω από αυτό». Αναμφίβολα, η φωτογραφική σειρά "Into Oblivion" εξερευνεί αυτά τα θέματα σε βάθος καθώς η Maja Daniels πέρασε τρία χρόνια σε μια κλειστή γηριατρική πτέρυγα που φιλοξενεί ηλικιωμένους με την νόσο του Αλτσχάιμερ. «Καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει, τώρα βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αυξανόμενο φαινόμενο του Αλτσχάιμερ και πώς να φροντίσουμε τους ασθενείς. Λόγω του αυξημένου αριθμού των ηλικιωμένων, αυτός ο τομέας αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ζήτηση εξειδικευμένης φροντίδας, αλλά οι ανάγκες αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να εκπληρωθούν χωρίς κεφάλαιο και προσωπικό» τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα την πτέρυγα που φωτογράφισε. Κομβικό σημείο γι' αυτό το project ήταν η πρωτοβουλία της διευθύντριας που ήρθε σε επαφή με την Maya και πήρε το ρίσκο καθώς γνώριζε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γήρανση και τα ανάλογα ινστιτούτα έχουν μικρή θέση στην κοινωνία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κατά κάποιο τρόπο, η πρώτη ημέρα στο νοσοκομείο θα έθετε τον τόνο και για την συνέχεια. «Στην πρώτη μου επίσκεψη πήγα στην "προστατευόμενη μονάδα" και αιφνιδιάστηκα από το θέαμα δύο ασθενών που κοίταζαν μέσα από τα δύο παράθυρα της κλειστής πόρτας προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή μου» θυμάται η φωτογράφος. Για όσο καιρό διήρκησε το project η Maja εκτελούσε «χρέη» εθελοντή περνώντας αρκετές ώρες μαζί με τους ενοίκους της μονάδας, είτε συμμετέχοντας σε δραστηριότητες είτε απλά παρατηρώντας τους. Όπως παραδέχεται και η ίδια, εκείνο που την βοήθησε να καταλάβει καλύτερα την καθημερινότητα των ασθενών ήταν οι πιο ήσυχες ώρες της ημέρας και η έντονη αντίθεση ανάμεσα στις στιγμές που το προσωπικό ήταν παρόν και όταν έμεναν μόνοι τους.
«Ήθελα να φωτογραφίσω κάθε ένοικο και την κατάσταση που βρέθηκε με αξιοπρεπή τρόπο, ωστόσο κατά διαστήματα ένιωσα άβολα και μερικές φορές αμφισβήτησα την παρουσία μου. Πέρασα πολύ χρόνο που δεν τραβούσα λήψεις, απλά περνούσα χρόνο στον θάλαμο. Όταν ήμουν εκεί, ήμουν σε θέση να τους συνδέσω με το παρόν και αυτό ήταν σημαντικό. Εάν αφήνονταν στους εαυτούς τους, θα μπορούσαν εύκολα να παρασυρθούν σε μια απόκοσμη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι τρομακτική γι 'αυτούς» εξομολογείται. Μετά την ολοκλήρωση της φωτογράφησης, τόσο η Maja όσο και οι οικογένειες των ασθενών αλλά και το προσωπικό συζήτησαν σχετικά με τις εικόνες. Κάτι που εξέπληξε τους εργαζόμενους ήταν οι εικόνες των ενοίκων που φαινόντουσαν σαν παγιδευμένοι μπροστά από την πόρτα. «Δεν είχαν σκεφτεί ποτέ τη συμβολική της αξία και το είχαν δει ως αναγκαιότητα» προσθέτει και κλείνει λέγοντας «Θέλω να παρακινήσω τους ανθρώπους να σκεφτούν τις τρέχουσες πολιτικές φροντίδας και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη ζωή κάποιου».
Instagram: https://www.instagram.com/majadaniels/?hl=en