Mariya Taher
H Αμερικανίδα Mariya Taher μεγάλωσε πιστεύοντας πως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων οργάνων είναι φυσιολογικός


Γεννημένη σε μια πολυπολιτισμική οικογένεια από Ινδούς μουσουλμάνους μετανάστες, η Mariya Taher είδε από μικρή πώς η πολιτισμική και θρησκευτική δυναμική σε διάφορες κοινότητες συνέβαλε στους ρόλους και το καθεστώς των φύλων. «Οι γονείς μου μετακόμισαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '70. Ως Αμερικανίδα πρώτης γενιάς με οικογένεια, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, δυσκολεύτηκα με την πολυπολιτισμική μου ταυτότητα» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άρχισε να ανακαλύπτει το ενδιαφέρον της για την έμφυλη βία. Το αντικείμενο των σπουδών της ως κοινωνικής λειτουργού αποτέλεσε και την "αφορμή" για να κατανοήσει καλύτερα και τη δική της ιστορία. «Μεγάλωσα πιστεύοντας πως ο μερικός ή ολικός ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGC / M) ήταν μια τυπική, κανονική διαδικασία. Ήμουν επτά όταν βίωσα την κλειτοριδεκτομή και είχαμε ταξιδέψει στην Ινδία για να δούμε συγγενείς. Ποτέ δεν σκέφτηκα να αμφισβητήσω την πρακτική, μέχρι που ένας φίλος στο γυμνάσιο αναφέρθηκε στον «ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων» και τότε συνέδεσα πως αυτό που μου συνέβη ήταν ο FGM» διηγείται η κοινωνική ακτιβίστρια, συγγραφέας και συνιδρύτρια της κυβερνητικής οργάνωσης Sahiyo.
Όπως τονίζει η ίδια, τα Mέσα ενημέρωσης καθώς και οι έρευνες που είχε βρει τότε επικεντρώνονταν στην Αφρική με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίσει την εμπειρία της καθώς δεν ανταποκρινόταν σε αυτά τα δεδομένα. Εκείνη ήταν Αμερικανίδα με καταγωγή από την Ινδία. «Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν παρόλο που είχε απαγορευτεί (σ.σ. στις Η.Π.Α.)» υποστηρίζει. Ωστόσο, η Mariya δεν σταμάτησε να ασχολείται με ζητήματα που αφορούν μορφές βίας, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός έμπρακτα σε οργανώσεις όπως οι W.O.M.A.N., Inc. και Women’s Foundation of California. Αξιοποιώντας τις γνώσεις της λοιπόν συνίδρυσε την Sahiyo, μια πλατφόρμα στην οποία ενθαρρύνει τις γυναίκες από την Ασία να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν την ιστορία τους. «Εσφαλμένα πιστεύεται πως ο FGC συμβαίνει μόνο στην Αφρική και η Sahiyo δραστηριοποίεται για την ενημέρωση του κόσμου για ό,τι συμβαίνει στην Ινδία, σε άλλα μέρη της Ασίας ακόμη και σε πολιτείες εδώ» σημειώνει. «Το 2016 ένας γιατρός στο Μίσιγκαν συνελήφθη για την εκτέλεση της εν λόγω πρακτικής σε δύο μικρά κορίτσια» συμπληρώνει.
Η Mariya είναι μέλος της κοινότητας Bohra και εξηγεί πως ο ακρωτηριασμός γίνεται στο όνομα της παράδοσης και ονομάζεται Khatna/Khafz ενώ έχει κατηγοριοποιηθεί ως Τύπος 1 στην κλίμακα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως είναι φυσικό, έχει αντίκτυπο στις γυναίκες που πρέπει να επουλώσουν τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, πάνω από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 30 χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν ζήσει τη φρίκη του ακρωτηριασμού στα γεννητικά τους όργανα. Εκείνο που ρωτώ την Mariya είναι αν μπορεί ρεαλιστικά να δοθεί ένα τέλος. «Πρόκειται για μια κατάσταση που διαιωνίζεται για πολλούς λόγους, ο κυριότερος όμως είναι η παράδοση. Για παράδειγμα στην κοινότητά μου την Dawoodi Bohra, αν δεν ακολουθείς την παράδοση δεν επιτρέπεις στην κόρη σου να μεγαλώσει με τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον της και την αποκατάστασή της. Είναι ένας άγραφος κοινωνικός κανόνας παρά την ποινικοποίησή του. Γι'αυτό εξακολουθεί να υφίσταται» λέει η ίδια, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως «οι προθέσεις συνήθως δεν είναι κακές και πως η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από όλους τους φορείς».
«Είναι εφικτό να εξαλειφθεί ο FGC μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες κοινωνικές, θρησκευτικές, παραδοσιακές δομές που επιβάλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε μαζί όλα τα μέλη της κοινωνίας, την κυβέρνηση, τους επαγγελματίες υγείας, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους πολίτες ώστε όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό το επιβλαβές κοινωνικό πρότυπο δεν έχει καμιά θέση και ότι έχουμε τη δύναμη και την ευθύνη να το τερματίσουμε» υποστηρίζει με πάθος.
Για περισσότερες πληροφορίες και ιστορίες: https://sahiyo.com/
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Όσα ξέρει ο λαγός...
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Μυθικές φιγούρες και υπαρκτά πρόσωπα ζωντανεύουν στα stencil του Ιταλού street artist Blub
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Ο "Ζαμπονοκόπτης" βγάζει στη φόρα κάτι από τα άδυτα των σούπερ μάρκετ
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού -
Crisp, ο "Darth Vader" της Κολομβιανής street art
Μιλάει στην Αναστασία Πυλαρινού