Επιτέλους δικαιώθηκε αν και δεν είναι πλέον εδώ
Το "μπλε" κορίτσι των γηπέδων

Μέχρι που θα έφτανες για να παρακολουθήσεις από την κερκίδα την αγαπημένη σου ομάδα;
H 29χρονη Sahar Khodayari μεταμφιέστηκε σε άνδρα ώστε να της επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο. Ιστορικά στη χώρα της, το Ιράν, το ποδόσφαιρο έχει ιδιαίτερη θέση στην τοπική κουλτούρα και αποτελεί το δημοφιλέστερο σπορ τις τελευταίες δεκαετίες. Η αρχή έγινε το το 1898 από Άγγλους κάτοικους στο Ισφαχάν. Σταδιακά, καθιερώθηκε επίσημα τόσο ως θεσμός όσο και ανεπίσημα με πρόχειρα τέρματα στους δρόμους.
Μέχρι το 1950 και τις αρχές του 1960, η δημοτικότητα της στρογγυλής θεάς είχε εκτοξευτεί τόσο ώστε η Τεχεράνη να γίνει η ποδοσφαιρική πρωτεύουσα της χώρας με ομάδες όπως οι Shahin FC, Oghab FC και Taj. Το 2007 μάλιστα, ιδρύθηκε και η γυναικεία λίγκα (Kowsar Women Football League). Μέχρι και πρόσφατα όμως, η είσοδος στα αθλήματα των ανδρών απαγορευόταν για τις γυναίκες. Εξού και η μεταμφίεση της Sahar που τελικά της κόστισε τη ζωή της. Δεν κατάφερε να ξεγελάσει τις αρχές και συνελήφθη. Μαθαίνοντας πως μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και έξι μήνες φυλάκισης, αυτοπυρπολήθηκε. Αυτή η απαγορεύση που ισχύει τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν προήλθε από κάποιο νόμο ή παράδοση όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, αντίθετα εδραιώθηκε για την "ασφάλεια" των γυναικών από την τεστοστερόνη των ανδρών και το ημίγυμνο θέαμα που παρουσιάζουν. Για ακόμη μια φόρα, το αδύναμο φύλο χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Το κράτος θα μπορούσε να θεσπίσει νόμους σχετικά με την απαγόρευση σωματικών βλαβών, εξύβρισης και ούτω καθεξής, προστατεύοντας όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο μια μερίδα του. Ωστόσο, η εύκολη λύση ήταν να αποκλείσουν τις γυναίκες. Εκείνες πρέπει να φυλάγονται, εκείνες ξυπνούν τα πάθη. Μια πεποίθηση που όσο πρωτόγονη και αν ακούγεται, δεν συναντάται μόνο στο Ιράν.
Με αφορμή τον θάνατο της Sahar - του μπλε κοριτσιού όπως ονομάστηκε λόγω του χρώματος της ομάδας της - αλλά και πιέσεις από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), η ιρακινή κυβέρνηση συμφώνησε να τροποποιήσει την νομοθεσία για το ματς μεταξύ Ιράν και Καμπότζης. Διαμορφώθηκε μια πτέρυγα μόνο για γυναίκες και τα 3.500 εισιτήρια που διατέθηκαν, εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα. Ο αριθμός αυτός στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των συνολικών θέσεων, όμως το πρώτο βήμα έγινε. Παρόλο που η διαδικασία προχωρά βασανιστικά αργά, πλέον η ημερομηνία 10.10.2019 αποτελεί ορόσημο και μια αξιοσημείωτη στιγμή ελευθερίας.
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Γιατί εξαφανίζονται τόσα κορίτσια;
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Ένα έτος Τζουμάντζι...
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Η επάνοδος ( ; ) του ΙSIS
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Το νούμερο 24
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού