Η επάνοδος ( ; ) του ΙSIS

Το έτος που έσπασε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, πλησιάζει προς το τέλος του. Σχεδόν κάθε μήνας το 2020 σηματοδοτεί μια νέα δυσάρεστη εξέλιξη. Κάθε ψήγμα λογικής έχει καταρρεύσει προ πολλού ενώ η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται με σημαντικές υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πάρτυ για τον κορωνοϊό, ένοπλες διαδηλώσεις για το άνοιγμα κομμωτηρίων, πέταγμα μασκών στο Σύνταγμα και άλλα τόσα περιστατικά παραφροσύνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, κατάφεραν μεγάλα πλήγματα στη δημοκρατία και στην κοινή λογική. Ωστόσο, με μια ανατροπή που θα ζήλευαν μέχρι και οι οι Διαχειριστές των Αγώνων της Κόλινς, το 2020 ίσως κρύβει μια ακόμη έκπληξη.
To βιεννέζικο «Τρίγωνο της Βερμούδας» -όπως αποκαλούν οι κάτοικοι ένα δίκτυο από σοκάκια με μπαρ και εστιατόρια στo πρώτο και πιο κεντρικό διαμέρισμα της πόλης, δέχτηκε τρομοκρατικά πυρά το βράδυ της Δευτέρας. Ενόψει του επικείμενου lockdown 2.0 που θα ξεκινούσε από την Τρίτη, αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να βγουν για ένα τελευταίο «ζήτω». Για τέσσερα άτομα (δυο άνδρες και δυο γυναίκες, εκ των οποίων η μια τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας), ήταν όντως η τελευταία ημέρα της ζωής τους. Οι αρχές αρχικά έκαναν λόγο για έναν δράστη –που είναι ήδη νεκρός- και πιθανόν περισσότερους, καθώς οι ένοπλες επιθέσεις έγιναν σε έξι σημεία με μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα τους. Η ανάλυση των βίντεο διαλεύκανε το μυστήριο με την αστυνομία να δηλώνει σίγουρη πως πρόκειται τελικά για έναν δράστη. Με τα εως τώρα δεδομένα, ο φερομένος ως αυτουργός είχε εκφράσει την επιθυμία του να ενταχθεί στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και είχε ταξιδέψει στα τουρκικά σύνορα για να τα καταφέρει. Εντούτοις, αναγνωρίστηκε από τους αρμόδιους και επέστρεψε στην πατρίδα του την Βιέννη όπου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο του 2019, αλλά αποφυλακίστηκε νωρίτερα. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, με αποτελέσμα να μην έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες.
Ένα 24ωρο πριν, είχε προηγηθεί μια αιματηρή επίθεση στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, το οποίο φιλοξενούσε μια έκθεση βιβλίου με παρόντα τον πρέσβη του Ιράν στο Αφγανιστάν. Για σχεδόν πέντε ώρες, οι δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν μάχη με τους ένοπλους του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον εικοσιδύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα εικοσιδύο τραυματίστηκαν. Τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν φοιτητές. Πρόκειται για τη δεύτερη εισβολή του Ισλαμικού Κράτους σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Καμπούλ μέσα σε δέκα ημέρες. Και εκεί ο αριθμός των νεκρών μαθητών ήταν διψήφιος (24). Τα επίσης πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία (ο αποκεφαλισμός ενός λέκτορα στο Παρίσι και οι επιθέσεις με μαχαίρι έξω από την Notre Dame Basilica στη Νίκαια) ανήκουν στην ίδια κατηγορία δίχως να έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη το ISIS.
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, είχε ανακοινωθεί η ολοκληρωτική ήττα του “Daesh” (βλ. Ισλαμικό Κράτος). To ανθρώπινο δυναμικό κατατροπώθηκε, οι εναπομείναντες στρατιώτες φυλακίστηκαν ενώ ηγέτες-κλειδιά όπως ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν σε επιδρομές. Παράλληλα έχασαν τις περιοχές κυριαρχίας τους, αφήνοντας ερείπια και μαζικούς τάφους. Παρά τις τότε νικητήριες δηλώσεις πολιτικών ( Ε. Μακρόν και Ν. Τραμπ) για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, ήταν πολλές οι φωνές που αμφέβαλλαν. Άλλωστε δυο χρόνια αργότερα, οι πόλεις που βρέθηκαν στο πέρασμα του ISIS δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στον παλιό τους εαυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μοσούλη.
Το ερώτημα λοιπόν δεν θα έπρεπε να είναι αν επιστρέφει η τρομοκρατία καθώς δεν έφυγε και ποτέ. Αλλά το πώς θα σταματήσουν οι συνθήκες που την ευνοούν. Ο Μασρούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν, είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο στο The Atlantic: αν οι άνθρωποι είναι άνεργοι, απελπισμένοι, δεν έχουν καμία ευκαιρία, και δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, είναι πάντα εύκολο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις να χειραγωγήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς. Το ISIS είναι ένα υποπροϊόν. Εφόσον αυτοί οι παράγοντες εξακολουθούν να ισχύουν, θα υπάρχει πάντα είτε το ISIS είτε κάτι παρόμοιο με το ISIS.
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Γιατί εξαφανίζονται τόσα κορίτσια;
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Ένα έτος Τζουμάντζι...
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Το νούμερο 24
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Νέα δεκαετία, παλιά κόλπα
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού