Πίσω απ’ τις τηλεοπτικές κάμερες - Β΄ μέρος

Η ελληνική τηλεόραση δεν είναι μόνο αυτοί που φαίνονται στους δέκτες μας. Δεν είναι μόνο οι παρουσιαστές, τα πάνελ, οι ηθοποιοί, οι ρεπόρτερ. Όλοι αυτοί ανήκουν στους «εκτελεστές» ενός προγράμματος ή ενός σεναρίου ή μίας παραγωγής που κάποιοι άλλοι σκέφτηκαν βάζοντας την υπογραφή τους στην ομολογουμένως πρωτότυπη ιδέα τους. Σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς στο B΄ μέρος του αφιερώματός μας.
Ζήνα Κουτσελίνη: Είναι η γυναίκα που καθιέρωσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους τηλεθεατές, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο φορμάτ εκπομπών που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στο «Κους Κους» του Alpha. Μπορεί αυτό το στυλ να εφαρμόστηκε καθ’ υπερβολή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εκπομπές στηρίζονταν αποκλειστικά στις τηλεφωνικές γραμμές και δεν είχαν ποικιλία στο πρόγραμμά τους, ωστόσο έδωσε μία νέα δυναμική στη θεματολογία κάνοντας τον τηλεθεατή να ασχολείται, όχι μόνο με τους διάσημους, αλλά ακόμη και με τα προβλήματα της γειτόνισσας. Η Ζήνα Κουτσελίνη δημιούργησε με επιτυχία ψυχαγωγικές εκπομπές και συνεργάστηκε με Μega, AΝΤ1, Alpha και το 2006 «μετακόμισε» στο Alter και στη διεύθυνση ψυχαγωγίας του καναλιού. Μετά το πρόσφατο «κλείσιμο» του σταθμού δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Δημιούργησε το Enter TV, όπου μοιράζεται την πολυετή εμπειρία της με νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την τηλεόραση, μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, αλλά και με επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω.
Τζων Καλημέρης: Είναι από τους λίγους ανθρώπους της τηλεόρασης με τόσο πλούσιο βιογραφικό. Πολλοί τον χαρακτήρισαν golden boy των σταθμών, τόσο για τις αμοιβές του όσο και για την κρίση του σε δύσκολες αποφάσεις. Ξεκίνησε από το Mega ως υπεύθυνος των ελληνικών παραγωγών και σύντομα έγινε διευθυντής προγράμματος. Ο Τζων Καλημέρης ήταν εκείνος που αναβάθμισε κανάλια, όπως αυτό του Αμαρουσίου και της Κάντζας. Υπηρέτησε την ΕPT από πολλά πόστα, σαν ειδικός σύμβουλος, γενικός διευθυντής τηλεόρασης και προεδρεύων μέλος του ΔΣ. Παραιτήθηκε το 2010 και από τότε βρίσκεται εκτός τηλεόρασης. Αυτή τη στιγμή δηλώνει έτοιμος να επιστέψει, ενώ τα τηλεοπτικά πηγαδάκια τον θέλουν να έχει επαφές με τον Alpha, ώστε να αναλάβει διευθυντικό στέλεχος.
Μανούσος Μανουσάκης: Ο σκηνοθέτης, και πολλές φορές σεναριογράφος, έχει κάνει αμέτρητες δουλειές. Από τηλεοπτικές σειρές και βιντεοταινίες μέχρι ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις. Φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που ξέρει πώς να καθηλώνει το κοινό με τους αδιέξοδους έρωτες των πρωταγωνιστών του, αλλά και τα κοινωνικά θέματα που πολλές φορές θίγει μέσα απ’ την σκηνοθετική του ματιά. Οι «Ψίθυροι καρδιάς» έκαναν μόδα τους τσιγγάνους και το «Μη μου λες αντίο» έφερε στο προσκήνιο το θέμα σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Πέρα από αυτό, του αναγνωρίζεται πως καταφέρνει να κάνει σταρ τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στις σειρές του, και όχι μόνο. Ακόμη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έγινε γνωστός μετά την ερμηνεία του στους τίτλους της σειράς «Άγγιγμα ψυχής».
Μεγακλής Βιντιάδης: Αξεπέραστος σκηνοθέτης, μετρά μακρά παρουσία στο χώρο και συγκεκριμένα από τότε που η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη. Ξεκίνησε από την ΕΡΤ ενώ αργότερα ανέλαβε κάποιες από τις μεγαλύτερες παραγωγές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Σειρές, τηλεπαιχνίδια, εκπομπές, σόου καταγράφονται στο βιογραφικό του, μεταξύ των οποίων το πρωινό με την Ελένη Μενεγάκη, τα σόου της Σεμίνας Διγενή, τα καλλιστεία, το “Dream Show the Music” με την Ναταλία Γερμανού, «Πάμε Πακέτο» με την Βίκυ Χατζηβασιλείου, Ciao Ant1, Big Brother και πολλά άλλα. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας με την Ελένη Μενεγάκη στον Alpha αποφάσισε με δική του πρωτοβουλία να εγκαταλείψει την πρωινή εκπομπή και μέχρι στιγμής βρίσκεται εκτός τηλεοπτικών στούντιο.
Νίκος Φώσκολος: Ακόμα και όσοι δεν πρόλαβαν –λόγω ηλικίας– να παρακολουθήσουν κάποιες από τις σειρές που σκηνοθέτησε αλλά και επιμελήθηκε ως σεναριογράφος, όλοι γνωρίζουν τουλάχιστον τις δύο επιτυχίες του που καθήλωναν στην κυριολεξία το τηλεοπτικό κοινό. Οι διάλογοι των πρωταγωνιστών του, βαρετοί ή όχι, αναμενόμενοι ή μη, έμειναν στην ιστορία, ακόμη και ως δείγμα για σάτιρα. Η «Λάμψη» είναι η μακροβιότερη σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και το 1995 μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς διήρκησε 14 ολόκληρα χρόνια και προέβαλε 3.457 επεισόδια! Το 1993 έγραψε το «Καλημέρα ζωή», η προβολή του οποίου κράτησε ένα χρόνο λιγότερο, δηλαδή 13 χρόνια, με 3.179 επεισόδια. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», της οποίας ο Νίκος Φώσκολος είχε γράψει το σενάριο, προτάθηκε το 1965 για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.
Άλκηστις Μαραγκουδάκη: Για πάνω από μία 20ετία υπηρέτησε τα μεγαλύτερα κανάλια. Υπήρξε επί 17 χρόνια διευθύντρια προγράμματος του AΝΤ1 και μετά από παραίτησή της από το σταθμό βρέθηκε το 2008 στην διοίκηση του Alpha λαμβάνοντας θέση στη διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης. Η θητεία της στο κανάλι της Κάντζας κράτησε δύο χρόνια για να βρεθεί αργότερα στο Star. Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς για ποιο λόγο η Άλκηστις Μαραγκουδάκη είναι μία γυναίκα που ο λόγος της μετράει ακόμη και σήμερα που είναι εκτός τηλεόρασης. Απλά, μαζί με τον Γιάννη Λάτσιο, τον Τζων Καλημέρη και τον Πέτρο Μπούτο αποτελούν ίσως το καρέ της επιτυχίας πίσω από τις κάμερες.
Πέτρος Μπούτος: Είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Άλκηστις Μαραγκουδάκη, όπως έχει εξομολογηθεί και η ίδια. Πρόκειται για ένα στέλεχος του Μega με μεγάλη εμπειρία και αναμφίβολα η πορεία του σταθμού δείχνει πως οι επιλογές του ίδιου, ως διευθυντή προγράμματος, τον έχουν δικαιώσει. Δεν είναι τυχαίο πως τόσα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του σταθμού, καθώς πρόκειται για έναν απ’ τους πιο ταλαντούχους αλλά και σεβαστούς ανθρώπους της τηλεόρασης.
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων
Γράφει ο Newsroom -
Ένα βιωματικό ταξίδι γεμάτο συναισθήματα μέσα από την παράσταση «Επτά Γράμματα» του Δημήτρη Πλαβούκου
Γράφει ο Newsroom -
Strike a pose
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Vivechrom και Urban Act δίνουν χρώμα σε σχολείο της Ραφήνας
Γράφει ο Newsroom