Το αίμα, του Σέρτζι Μπελμπέλ


Πιστό στο ραντεβού του με το 5 o’ clock Tea-tro ήταν το θεατρόφιλο κοινό. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα τού Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων στο θέατρο Altera Pars, το οποίο θα συντροφεύει τους φίλους του θεάτρου κάθε Κυριακή μέχρι τις 29 Απριλίου, έδωσαν το παρόν άνθρωποι του χώρου και μη, για να απολαύσουν την ομάδα Circle Team, στη δραματοποιημένη ανάγνωση των Ζωντανών και των νεκρών τού ισπανού δραματουργού Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι, την οποία είχε επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Δημήτρης Ζωγραφάκης.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, είδαμε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, θεατρικούς συγγραφείς, μεταφραστές, αλλά και απλούς ανθρώπους, οι οποίοι στήριξαν με την παρουσία τους το ξεκίνημα αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε, εκπροσωπώντας το πολιτιστικό τμήμα της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία, μαζί με το Ινστιτούτο Θερβάντες και τον θεατρικό φορέα Σάλα Μπέκετ της Βαρκελώνης, έχουν θέσει το φεστιβάλ υπό την αιγίδα τους.
Μετά το πέρας της ανάγνωσης, έγινε συζήτηση αναφορικά με το έργο αυτό καθαυτό, αλλά και με τον θεσμό των θεατρικών αναλογίων γενικότερα.
Επόμενο ραντεβού στις 12 Φεβρουαρίου, στις 5 μμ. ακριβώς, στο φουαγιέ του Altera Pars, για να παρακολουθήσουμε τη δραματοποιημένη ανάγνωση του έργου Το αίμα, του καταλανού δραματουργού Σέρτζι Μπελμπέλ, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Το έργο αφορά μια ομάδα τρομοκρατών, η οποία έχει απαγάγει τη γυναίκα ενός υπουργού. Κάθε 10 ώρες κόβει ένα μέλος της και το στέλνει μέσα σε ένα πακέτο, σε δυο παιδιά στο πάρκο (το δάχτυλο), στην αστυνομία (το αυτί), στην ερωμένη του υπουργού (το πόδι) και τέλος το κεφάλι.
Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο Teatro Pasión, πρόκειται για «ένα σκληρό αλλά υπέροχο έργο, που εστιάζει στη σχέση η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στην απαχθείσα και το μικρό κοριτσάκι που τη φυλάει, σύμβολο της δίχως στοργή, ορφανής και τιμωρημένης παιδικής ηλικίας, μοναδική επιζήσασα μιας τραγωδίας. Ο συγγραφέας θίγει θέματα όπως η πολιτική εξουσία, το αίμα, που υπονομεύει την ικανότητα της ανθρώπινης λογικής, η καταπιεστική επιβολή της ομάδας στο άτομο που χάνει την προσωπικότητά του, οι σχέσεις στοργής ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά ή ο ηγεμονικός ρόλος της σύγχρονης γυναίκας». Το έργο έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες κι έχει παρασταθεί σε 11 χώρες.
Ο Μπελμπέλ είναι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς της Ιβηρικής χερσονήσου στην Ελλάδα. Το ελληνικό κοινό είχε αρκετές φορές στο παρελθόν την ευκαιρία να απολαύσει έργα του στην ελληνική σκηνή. Το Μια στιγμή πριν, το Μετά τη βροχή και το Είμαι άσχημη, έχουν ήδη δει το φως της ελληνικής σκηνής, ενώ το Αίμα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Κάτι που ίσως πολλοί έλληνες θεατρόφιλοι δε γνωρίζουν, είναι ότι ο Σέρτζι Μπελμπέλ, εκτός από καταξιωμένος δραματουργός, είναι και πολύ επιτυχημένος σκηνοθέτης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μάλιστα, είναι και Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της ανάγνωσης υπογράφει η Ελένη Γεωργοπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις πολύ όμορφες παραστάσεις που έχει ανεβάσει με την ομάδα της, τη Θεατρική Εταιρεία Πόλις (τελευταία τους δουλειά η Αλληλογραφία Τσέχοφ-Κνίπερ, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης, των Εκδόσεων Καστανιώτη), έχει επιμεληθεί και αρκετά θεατρικά αναλόγια, τόσο στο πλαίσιο του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου όσο και στο πλαίσιο άλλων εκδηλώσεων, όπως το Διήμερο Καταλανικού Θεάτρου που διοργανώθηκε την άνοιξη του 2010 από την ομάδα του Teatro Pasión στο Studio Mαυρομιχάλη.
Το pragmatikotita.gr, θα βρίσκεται εκεί, όπως κάθε Κυριακή, για να σας μεταφέρει τον παλμό της εκδήλωσης.
0σχόλια
Σχολιασμός άρθρου
Άλλα άρθρα
-
Ολική Έκλειψη Ηλίου: Ο “βασιλιάς” των αστρονομικών φαινομένων
Γράφει ο Newsroom -
Ένα βιωματικό ταξίδι γεμάτο συναισθήματα μέσα από την παράσταση «Επτά Γράμματα» του Δημήτρη Πλαβούκου
Γράφει ο Newsroom -
Strike a pose
Γράφει η Αναστασία Πυλαρινού -
Vivechrom και Urban Act δίνουν χρώμα σε σχολείο της Ραφήνας
Γράφει ο Newsroom